Receptes

Svaigā aveņu-melleņu kūka

[Doties uz recepti]

Iedomājies – ir svētki un gribas ātru kūciņu, kas garšotu pēc vasaras. Bet galīgi nav garastāvoklis uz krēmiem, biskvītiem un ilgas šmorēšanas pie plīts. Svaigā aveņu-melleņu kūka ar riekstu pamatni ir tieši tas, kas tev vajadzīgs! Par spīti tam, ka tajā nav ne rafinētā cukura, ne miltu, tā garšo bagātīgi un noteikti neatstās mazuma piegaršu.

Īsa priekšvēsture. Par šo kūku jāsaka paldies maniem draugiem, kas uz savas meitiņas pirmo jubileju vēlējās pasūtīt svaigu kūku bez rafinētā cukura vai medus. Mirklis izpētes internetā un iedvesma ir rokā! Skaidrs ir tas, ka izmantošu dateles un saldētās ogas. Noteikti vajag kaut ko krēmīgumam un tad vēl arī jāizdomā, kā uztaisīt dzimšanas dienas ciparu bez cukura (jo parasti tas top no karameles vai šokolādes).

Pagatavojot visu šo biju ļoti apmierināta ar krēmīgo konsistenci un garšu kombināciju. Lazdu rieksti ļoti labi piestāv aveņu-melleņu krēmam! Un vēl secināju, ka šī varētu būt ātrākā kūka, ko ilgā laika posmā esmu pagatavojusi. Neliels mīnuss – tā noteikti nav ļoti lēta, jo tiek izmantotas dateles, rieksti un diezgan daudz saldēto ogu. Un tomēr, tas viss ir tā vērts, jo rezultāts garšo karaliski.

Vēlos izmantot izdevību un noteikti pastāstīt vairāk par to, kā šodien nokļuvu pie radoša risinājuma dzimšanas dienas skaitļa izveidošanai. Vienmēr jau var izveidot vēlamo zīmējumu no ogām, bet ja ir vēlme pagatavot ko īpašāku, lasi tālāk.

Kā pagatavot kūkas dekoru bez cukura?

Arī tad, ja cukura lietošana nav liegta, šis ir gards veids pārpalikumu izlietošanai. Receptes principā nav – kūkas sastāvā ir avenes, kuras nepieciešams izspiest caur sietu. Pāri palikušās sēklas izklāj uz cepamā paklājiņa vai cepampapīra vajadzīgajā formā (vai priekš ogu “lauskām” vienkārši izsmērē plānā kārtiņā). Tad liek krāsnī uz 10-20 minūtēm 150-160 grādos. Cepšanas ilgums atkarīgs no tā, cik biezā slānī uzklāta masa un tā gatava tiklīdz vairs nav lipīga. Ļoti svarīgi, lai visi elementi ir līdzīga biezuma, jo plānākās vietas būs gatavas ātrāk un var piedegt. Tiklīdz dekori gatavi, tos atdzesē un tad var likt uz kūkas. Ņem vērā, ka rezultāts nebūs pietiekoši stingrs, lai to ievietotu kūkas virsmā stāvus!

Ir skaidrs, ka plānojot kūku ar kādas noteiktas ogas vai augļa garšu, iedomājamies to izteikti piesātinātu. Tāpēc noteikti vēlos īsi pastāstīt par to, kā Latvijas ziemā dabūt pēc iespējas kvalitatīvāku rezultātu. Tas ne pavisam nav sarežģīti!

Kāpēc ziemā labāk izvēlēties saldētās ogas?

Mūsu platuma grādos kvalitatīvus augļus un dārzeņus ziemā atrast nav vienkārši. Tas ir pavisam loģiski, jo mīnus 10 grādos nekas no šīm gardajām lietām gluži vienkārši neaug. Un, lai arī mūsu veikalu plauktos piedāvājuma klāsts ir visnotaļ plašs, lielai daļai no tā ziemā vienkārši trūkst garšas.

Ja plānā nav mutē likt svaigas, kraukšķīgas odziņas, tad nesezonā noteikti iesaku izmantot saldētas ogas un augļus. Ja pašam mājās nav vasarā sagādāti labumi, droši var uzticēties lielākajai daļai* veikalā pieejamo produktu. Šo apgalvoju, ņemot vērā divus argumetus. Tās ogas, kuras redzam veikalu saldētavās ir ātri sasaldētas īsi pēc to novākšanas. Tas nozīmē to, ka ziemas aukstumā saņemsi vasaras saulaino vitamīnu devu, kā arī labās garšas īpašības!

* Saku – lielākajai daļai. Manā pieredzē ir bijuši gadījumi, kad saldēti ķirši vai mango ir gandrīz bez garšas. Diemžēl, dažu ražotāju produkcijai nav labākā garšas kvalitāte, bet to varēsi noteikt tikai testējot un nogaršojot.

Ieteikšu vēl vienu risinājumu gadījumam ja plāno pievērsties gatavošai ar ogām un augļiem nopietnāk (plānā kāds lielāks notikums vai apsver gatavot kūkas pārdošanai). Šādā gadījumā noteikti ir vērts doties un izpētīt saldētavas t.s. profesionālajos veikalos un tirdzniecības bāzēs Gemoss un PROMO Cash&Carry. Pie viņiem atradīsi lieliskas kvalitātes augļu biezeņus! Ja interesē netradicionālas garšas, tur atradīsi arī tādus biezeņus, kurus parastajos veikalos diez vai redzēsi. Piemēram, bergamotes biezeni (tas ir citruss, kura garšu vislabāk pazīstam no Earl Grey tējas) un daudzus citus!

Ķeramies pie gatavošanas?

Svaigā aveņu-melleņu kūka

Pagatavošanas laiks

20-30

minūtes
Gaidīšanas laiks

2-3

stundas
Sarežģītībavienkārši

Šī recepte paredzēta kūkai 18cm diametrā un aptuveni 6 cm augstumā. Lai arī tā ir svaiga un bez baltā cukura, tajā ir diezgan kaloriju. Jā, tā ir veselīgāka par klasiskajām kūkām, bet noteikti nav diētiska!

SASTĀVDAĻAS

  • Nepieciešamais aprīkojums
  • rokas blenderis

  • dzirnaviņas vai blenderis riekstu sasmalcināšanai

  • kūku forma 18-20cm diametrā

  • Pamatnei
  • 150g grauzdētu lazdu riekstu**

  • 50g nolobītu valriekstu

  • 175g sulīgas dateles

  • 1 ĒK kokosriekstu eļļas

  • šķipsna sāls

  • šķipsna kanēļa

  • Krēmam
  • 400g atsaldētas avenes (vasarā noteikti var izmantot svaigas)

  • 300g atsaldētas mellenes***

  • 175-200g sulīgas dateles (atkarībā no tā, cik saldu vēlies)

  • 150g mascarpones siers

  • 8g agars

  • 3 ĒK kokosriekstu eļļa

  • 1/2 TK kanēlis

  • Dekorēšanai
  • Svaigas ogas un augļi

PAGATAVOŠANA

  • Sasmalcina riekstus riekstus, sablenderē pamatnei paredzētās dateles un sajauc ar kanēli, sāli un kokosriekstu eļļu. Masu rūpīgi iespiež formā un ieliek ledusskapī nedaudz atdzesēties kamēr tiek sagatavota krēma masa.
  • Avenes izspiež caur sietu. Aptuveni 3 ĒK masas liek mazā katliņā un sajauc ar agaru un kokosriekstu eļļu. Pievieno aptuveni 4ĒK ūdens, kārtīgi samaisa un maisot vāra iegūto masu līdz tā burbuļo un vēl mazliet. Noliek uz mirkli malā un ātri veic pārējos soļus – ja gaidīsi pārāk ilgi, masa sacietēs un nevarēsi pievienot krēmam. (ja tomēr gadās atstāt par ilgu, noteikti vari vēlreiz uzsildīt!)
  • Atlikušo aveņu biezeni sablederē ar mellenēm un datelēm, tad pievieno maskarponi un blenderē viendabīgā masā. Tad ielej uzsildīto masu un rūpīgi sablenderē visu kopā.
  • Krēmu ielej uz pamatnes un izlīdzina virsmu vai veido vēlamo rakstu. Liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām. Masas virspuse būs stingra jau ātrāk, bet svarīgi to pietiekoši atdzesēt, lai arī centrā kūka ir pietiekoši sastingusi.
  • Kūku atbrīvo no formas un dekorē ar ogām, augļiem un vai jebko citu, ko sirds kāro.

Piezīmes

  • **Šajā garšu kombinācijā man ļoti patika lazdu rieksti un valrieksti, bet tos noteikti vari aizstāt ar mandelēm, pekanriekstiem vai citiem riekstiem. Tiem būs maigāka garša, tātad labāk piestāvēs ogām, kam nav tik spēcīga garša.
  • *** Kūkas sastāvā vēlams neizmantot krūmmellenes, jo tām ir ļoti vāja garša. Krūmmellenes, savukārt, ļoti labi izskatīsies kā kūkas dekors.
  • Kūkas pagatavošanai noteikti var izmantot arī citas ogas, tikai jāpielāgo dateļu daudzums salduma balansam, kā arī agara daudzums. Mellenēs ir pektīns, kas ir viena no vielām, kas palīdz masai sastingt. Diemžēl, mainot recepti ar agara daudzumu Tev būs jāeksperimentē. Taču labā ziņa ir tāda, ka garšas nianses (saldumu no datelēm) noteikti sajutīsi jau blenderējot.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *